De eieren zijn uitgebroed; u heeft een aantal kuikens. Zorg dat u thuis de ‘kraamkamer’ al gereed heeft als u bij ons de kuikens op komt halen. En dat is een grote bak, doos of ruimte met daarboven een speciale warmtelamp. Deze zijn er in allerlei soorten zoals infraroodlampen of warmteplaten, verkrijgbaar bij vrijwel iedere dierenspeciaalzaak. Maar ook wij hebben altijd een voorraad lampen te koop, en trouwens ook kuikenvoer.
De hoogte van de lamp kunt u als volgt instellen. Hang de lamp zo dat de kuikens er net onder passen. Als het te warm wordt onder de lamp lopen de kuikens ervan weg, hang de lamp dan hoger. Is de lamp te hoog, en wordt er te koud, dan kruipen ze allemaal onder de lamp. De lamp hangt goed als de kuikens in een kringetje onder de rand van de lamp gaan liggen. De lamp blijft dag en nacht aan.
Fokken is kijken, en als de kuikens zo groot zijn dat u het niet meer houdbaar vindt in de kraamkamer, kunt u ze verplaatsen naar het kippenhok. Geef ze dan nog wel kuikenmeel en pas als ze echt kuiken-af raken kuikenkorrel. Er komen mensen bij ons die graag de kuikens bij direct onder de hen willen zetten. Het is ook een mooi gezicht om te zien, een moederkloek met kuikens in de tuin. Dit kan best, ook als de hen de eieren niet zelf heeft uitgebroed. Maar ga dan als volgt te werk: Neem dagelijks de eieren van de hen af en breng ze na hooguit twee weken naar ons voor het uitbroeden (spaar ze op in een donkere koele ruimte met de punt naar beneden). Leg na een week twee eieren of nep-eieren onder de hen en laat haar broeden. 21 dagen na de inleg in onze broedmachine haalt u de kuikens bij ons op. U verruilt de twee eieren snachts, als de hen rustig is, voor de kuikentjes. De hen denkt dat ze haar eieren heeft uitgebroed en zal de kuikens volgens een natuurlijk proces verzorgen. Wacht niet langer dan een dag met het bijzetten van de kuikens, want dan lukt het niet meer!